Co obsahuje jedna porce ovoce?

Porce
Kcal/KJ Sach. (g) Cukr (g) Vlák. (g) Tuky (g) Nas. tuky (g)
Pomeranč, 1 střední, 160 g 59/253 14 14 3.6 0.2 0.0
Jablko (Granny Smith), 100g 45/193 12 12 2.3 0.1 0.0
Banán, 1 střední, 100 g 95/403 23 21 1.5 0.3 0.1
Jahody, 80g 20/88 4 4 3.3 0.2 0.0
Maracuja, 1 střední, 15g 5/23 1 1 0.7 0.1 0.0
Hruška, 1 střední, 150g 60/254 15 15 4.4 0.1 0.0
Hroznové víno, 80g 48/206 12 12 0.7 0.1 0.0
Grapefruit, půlka, 80 g 24/101 5 5 1.4 0.1 0.0
Meruňka, 1 střední, 40g 12/54 3 3 0.9 0.0 0.0
Avokádo, půlka, 73 g 139/572 1.4 0.4 3.3 14.2 3.0
Kiwi, 1 střední, 60g 29/124 6 6 1.5 0.3 0.0
Meloun Galia, 80g 19/82 5 5 0.4 0.1 0.0
Nektarinka, 1 střední, 150g 60/257 14 14 2.4 0.1 0.0
Papája, plátek, 140 g 50/214 13 13 4.1 0.1 0.0
Broskev, 1 střední, 110g 36/156 8 8 2.2 0.1 0.0
Ananas, 80g 33/141 8 8 1.3 0.2 0.0
Švestka, 1 střední, 55g 20/85 5 5 1.2 0.1 0.0
Granátové jablko, 80 g 35/151 9 9 N/A 0.0 0.0
Maliny, 60g 15/65 3 3 2.0 0.2 0.1

Co obsahuje jedna porce zeleniny?

Porce
Kcal/KJ Sach. (g) Cukr (g) Vlák. (g) Tuky (g) Nas. tuky (g)
Mrkev, 80 g 24/100 4.8 4.5 2.6 0.4 0.1
Pastinák, 80g 51/217 10 4.6 4.9 0.9 0.2
Brokolice, 80g 26/110 1.2 1.2 0.2 0.7 0.2
Bílé zelí, 80g 22/90 4.0 3.9 2.2 0.2 0.0
Kapusta, 80 g 26/112 1.1 1.0 3.3 1.3 0.2
Císařský hrášek, 80 g 26/109 3.4 2.7 2.5 0.2 0.0
Lusky cukrové, 80g 27/116 4.0 3.0 1.6 0.2 0.0
Hrách, 80g 66/275 9.0 1.8 5.0 1.2 0.4
Květák, 80g 27/114 2.4 2.0 1.9 0.7 0.2
Pórek, 80 g 18/74 2.3 1.8 2.3 0.4 0.1
Cibule, 80 g 29/120 6.3 4.5 1.5 0.2 0.0
Houby, 80g 10/44 0.3 0.2 1.2 0.4 0.1
Lilek, 80g 12/51 1.8 1.6 2.1 1.8 0.1
Červené papriky, 80g 26/107 5.1 4.9 1.7 0.3 0.1
Rajče, 1 střední, 85 g 14/62 2.6 2.6 1.1 0.3 0.1
Cuketa, 80 g 14/59 1.4 1.4 1.0 0.3 0.1
Tykev, 80g 29/124 6.6 3.6 1.7 0.1 0.0
Červená ředkvička, 80g 10/39 1.5 1.5 0.1 0.2 0.1
Ledový salát, 80g 10/42 1.5 1.5 0.6 0.2 0.0
Nové brambory, 80g 56/238 12.9 1.0 1.1 0.2 0.1
Staré brambory, 80 g 60/254 13.8 0.5 1.4 0.2 0.0
Sladké brambory, 80g 70/298 17.0 4.6 2.6 0.2 0.1

Barvou ke kráse

Jezte celou "duhu" barevného ovoce a zeleniny. Barvy pocházejí z různých ochranných sloučenin nacházejících se v ovoci a zelenině. Pokud konzumujete celé spektrum takovýchto barev, můžete si být jisti, že se vám dostává celá řada různých vitamínů, minerálů a fytonutrientů. Žádný jediný druh ovoce či zeleniny neobsahuje vše, co naše tělo potřebuje. Tudíž platí, že čím více je naše strava rozmanitější, tím větší máme šanci, že získáme spousty potřebných živin. Vyplňte tedy svůj talíř barvami.

Barva Ovoce a zelenina
Artyčoky
Avokádo
Chřest
Brokolice
Čekanka
Růžičková kapusta
Celer
Čínské zelí
Okurky
Zelené hrušky
Zelená jablka
Zelené fazolky
Zelené zelí
Zelené hroznové víno
Zelené papriky
Kiwi
Listová zelenina
Pórek
Hlávkový salát
Limetky
Okry
Hrášek
Špenát
Banány
Hrušky
Květák
Česnek
Zázvor
Jeruzalémské artyčoky
Kedluben
Žampiony
Cibule
Pastinák
Brambory
Šalotka
Tuřín
Nektarinky se světlou dužinou
Broskve se světlou dužinou
Řepa
Červené pomeranče
Třešně
Brusinky
Guava
Papája
Červený grapefruit
Růžový/červený grapefruit
Granátová jablka
Čekanka radicchio
Ředkvičky
Maliny
Červená jablka
Červené papriky
Červené chilli papričky
Červené hroznové víno
Červená cibule
Červené hrušky
Červená paprika
Červené brambory
Rebarbora
Jahody
Rajčata
Vodní Meloun
Meruňky
Tykev
Meloun kantalup
Kapský angrešt
Mrkev
Zlaté kiwi
Grapefruit
Citrón
Mango
Nektarink
Pomeranče, Papája
Broskve
Kaki
Ananas
Dýně
Tuřín
Sladká kukuřice
Sladké brambory
Mandarinky
Žlutá jablka
Žlutá řepa
Žluté fíky
Žluté hrušky
Žluté papriky
Žlutá letní tykev
Žlutá Rajčata
Žlutý meloun
Žlutá zimní tykev
Lilek
Černý rybíz
Ostružiny
Borůvky
Sušené švestky
Bezinky
Hroznové víno
Švestky
Granátová jablka
Fialová belgická čekanka
Fialové brambory
Fialové zelí
Fialová mrkev
Fialové fíky
Tmavé hroznové víno
Fialové papriky
Rozinky

Co vůbec ta slova znamenají?

Co je to QR kód?
QR kód je tvořen černými a bílými bloky a slouží k rychlému přenosu informací, např. webová adresa, emailový kontakt, geografická poloha, delší text apod. QR kód tak umožňuje zákazníkům bleskově přijímat požadované informace o známých i neznámých druzích ovoce a zeleniny. Využívat tyto služby tak může každý, kdo vlastní mobilní zařízení s fotoaparátem a aplikací pro čtení QR kódů.

Co je fytonutrient?
Fytonutrienty jsou rostlinné složky, které udržují rostliny zdravé v průběhu jejich růstu. Když jíme rostlinnou stravu, i my z fytonutrientů těžíme. Má se za to, že nás chrání před onemocněním a posilují náš imunitní systém. Existuje mnoho různých druhů fytonutrientů, včetně karotenoidů, flavonoidů a fytoestrogenů.

Co je karotenoid?
Karotenoidy mají antioxidační vlastnosti, které pomáhají udržet zdravé oči. Karotenoidy se nacházejí v červeném a žlutém barvivu mnoha druhů ovoce a zeleniny, zejména v těch se silnými a bohatými barvami. Lutein a zeaxantin jsou zvláště důležité pro dobrý zrak. Optimální množství, které naše tělo potřebuje, neznáme, nicméně konzumace alespoň 5 porcí ovoce a zeleniny denně by mělo dostatečný přísun těchto dvou látek zajistit. Zdroje: lutein (špenát, kapusta, kopr, červená paprika), zeaxantin (červená a oranžová paprika, brokolice, kukuřice, špenát, mandarinky a pomeranče).

Co je flavonoid?
Flavonoid je druh fytonutrientu, který se nachází v ovoci, například v jablkách, či v zelenině, a to třeba v cibuli, zeleném čaji a víně. Vědecké studie v současné době zkoumají flavonoidy a jejich potenciál při snižování výskytu některých typů rakoviny a srdečních chorob.

Co je fytoestrogen?
Fytoestrogeny jsou přírodní fenolické sloučeniny nacházející se v rostlinných potravinách. Existují dvě třídy, lignany a isoflavony. Lignany můžeme nalézt ve lněných semínkách, žitu, bobulovém ovoci, ovoci, zelenině a celozrnných výrobcích. Isoflavony se nacházejí v luštěninách a fazolích, zejména v sóje. U zvířat bylo zjištěno, že lignany a genistein (typ isoflavonů obsažený v sójových bobech) snižují aktivitu nádorových buněk. Je však potřeba dalšího výzkumu v oblasti působení fytoestrogenů na riziko rakoviny.

Uhlíková stopa

Co je uhlíková stopa?
Uhlíková stopa je celkové množství oxidu uhličitého (CO2) a ostatních skleníkových plynů emitovaných v průběhu celého životního cyklu výrobku nebo služby.

Co je hodnocení životního cyklu (LCA)?
LCA je posouzení vlivů na životní prostředí daného produktu nebo služby po celou dobu jeho životnosti. Cílem LCA je umožnit porovnávání environmentální výkonnosti výrobků a služeb, díky kterému budeme moci zvolit ty nejméně zatěžující životní prostředí. Díky tomu můžeme určit ekologickou stopu výrobku nebo služby.

Jak můžeme svým stravováním pomoci přírodě?
Myslete na to, která plodina má právě sezónu. Kalendáře s těmito informacemi jsou velmi populárním způsobem, jak zvýšit povědomí o tom, kdy jíst které ovoce a zeleninu.

Soustřeďte se na místní zdroje
Populární slogan "nakupujte místní potraviny" získal výsledkem celosvětové debaty o klimatických změnách nový ekologický rozměr. Slovo "místní" však není v tomto smyslu tak snadné definovat. Dodávky v rámci EU jsou již ze značné části místního charakteru, přičemž 75 % evropské produkce ovoce a zeleniny pochází z oblasti Středozemního moře. Dostupnost nepůvodních druhů ovoce, jako jsou pomeranče a banány, významně přispívá ke správné výživě a zlepšování zdraví.

A co skleníková výroba?
Pěstování ve sklenících nemá tradičně dobrou pověst. Díky značnému úsilí, které bylo vloženo do zvýšení efektivity a snížení závislosti na fosilních palivech (např. pomocí kogenerace, odpadní teplo a CO2), se stalo pěstování ve sklenících ekologičtější. V Nizozemí dnes skleníková produkce vytváří 10 % elektrické energie v zemi. Kromě toho, skleníková výroba také skýtá výhody, pokud jde o využití vody, používání pesticidů, využití půdy, atd. Navíc také poskytuje stabilnější zaměstnání v průběhu celého roku, v porovnání se situací ve venkovní produkci, která se odvíjí od sezónních špiček.

Co průmyslový sektor dělá pro snížení dopadu pěstování ovoce a zeleniny na změny klimatu?
Průmyslový sektor pěstování ovoce a zeleniny se značně angažuje v rozvoji udržitelných zemědělských postupů, které mají za cíl se vypořádat se stále se zvyšujícími požadavky, přičemž neustále zdokonaluje své dodavatelské řetězce. Tento sektor zaznamenal největší nárůst bio a integrovaných zemědělských systémů a snaží se vypořádat s otázkou emisí prostřednictvím zavádění metody uhlíkové stopy, stále účinnější skleníkové výroby, dokonalejší logistiky, kompenzace uhlíkových emisí, atd.

Biopotraviny

Co jsou biopotraviny?
Biopotraviny jsou vyráběny podle přísných, zákonem stanovených mezinárodních norem. Ekologické zemědělství klade velký důraz na životní prostředí a udržitelné zemědělské postupy. Vyhýbá se používání umělých hnojiv, chemických látek a jiných přísad. Bio ovoce a zelenina jsou dražší, protože vyžadují více práce. Vzhledem k tomu, že dosud neexistuje dostatek důkazů, které by prokazovaly jejich pozitivní efekt na zdraví, spousta lidí se spokojuje s tradiční produkcí.

Analýza 162 vědeckých prací, publikovaných na toto téma během posledních 50 let, neodhalila žádné významné rozdíly mezi výživnou hodnotou bio produktů ve srovnání s konvenčně pěstovanými potravinami. "Bylo zjištěno menší množství rozdílů v obsahu živin mezi bio a konvenčně vyráběnými potravinami, nicméně tyto odlišnosti pravděpodobně nemají žádný zásadní vliv na lidské zdraví," řekl Alan Dangour, jeden z autorů analýzy.

"Naše analýza ukazuje, že v současné době neexistuje žádný důkaz, který by podporoval preferování bio potravin namísto těch konvenčně vyráběných na základě jejich lepších nutričních vlastností." Výsledky toho výzkumu, který byl proveden na náklady britské vládní agentury pro potravinové normy (Food Standards Agency), byly zveřejněny v časopise American Journal of Clinical Nutrition.

Zbytky

Co mohu udělat se zbytky?
Zde nabízíme několik tipů, jak spotřebovat zeleninu, která nám zbývá v lednici.


Návody a informace na této webové stránce nemají nahrazovat rady a pokyny kvalifikovaného praktického lékaře, odborného lékaře nebo dietologa. Vždy konzultujte Vašeho praktického lékaře před tím, než se budete řídit doporučeními publikovanými na tomto webu. Total Produce nemá zodpovědnost za pochybení při nevhodné aplikaci těchto doporučení.

© Top Fruit 2013. All rights reserved. | HORTIM International, spol. s.r.o. | Realizace Espiral.cz
HORTIM International, spol. s r. o., Kšírova 242, 619 00 Brno, Česká republika | +420 543 522 222 | info@hortim.cz | www.hortim.cz