Hroznové víno

Hroznové víno je starodávné ovoce, které pěstovali již Řekové, Egypťané a Římané. Římané přivezli hroznové víno do Porýní ve druhém století a pak dále do Galie a Francie. Římané nejdříve ze sirupu vyrobili šťávu na docukření, a přitom zjistili, že fermentací se vyprodukovalo zajímavé pití se silným efektem. Jinými slovy víno!

Výběr

Při koupi hroznového vína se ujistěte, že je pěkné a nepoškozené. Kupujte jej málo ale často.

Příprava

Hroznové víno umyjte a rozpulte, odstraňte případné pecky. Skladujte v tmavém chladném místě (nebo v ledničce). Konzumujte do 2-3 dnů po nákupu.

Použití

Černé hroznové víno se hodí na ozdobení pikantních jídel. Použijte malé trsy místo řeřichy na pokrmech z ryb či kuřecího masa. Sultánky se hodí na zavařování nebo na výrobu rosolu. Bílé a černé hroznové víno se hodí také jako doprovod k měkkým sýrům jako je Brie nebo Camembert, ale i k sýrům tvrdým. Hroznové víno se také hodí do ovocných salátů nebo marinované v bílém víně.

Nutriční hodnoty

Hroznové víno v průměru obsahuje 60 kalorií v 100g a železo, sodík, kalcium, magnézium a velké množství vitamínu C.

Podívejte se na video

Zobrazit více informací ▼
 

Hrušky

Hrušky se pěstují po dobu nejméně 3000 let a jedli je již staří Římané. Zmínku o nich najdeme například v Homérově Odysei, kde jsou popisovány jako dary od bohů. Stejně jako u jablek v posledních letech v Evropě prudce vzrostla nabídka různých odrůd hrušek.

Výběr

Vybírejte hrušky, které nejsou zcela zralé, protože zralé hrušky se velmi snadno poškodí. Zabalte ovoce a nechte jej na teplém místě. Nebo jej zabalte do sáčku s banány a kiwi, což urychlí jejich dozrávání.

Použití

Hrušky se mohou péct, mírně povařit ve vodě, dusit nebo nakládat. Jsou také vynikající přílohou k drůbeži a rybám. Přidávají se do zmrzlin a jogurtů. Chuť se výborně kombinuje s čokoládou, vanilkou, kořením a oříšky. Hruškové pyré se dá také zamrazit.

Nutriční hodnoty

Hrušky obsahují 41 kalorií ve 100 g. Některé obsahují vitamín C a A. Hrušky jsou také zdrojem vlákniny.

Podívejte se na video

Zobrazit více informací ▼
 

Jablka

Jablka se do západní Evropy dostala kolem roku 600 před naším letopočtem a potravou pro člověka jsou již od doby kamenné. Anglické slovo „apple" vzniklo z keltského označení jablka Abbell. V posledních letech dramaticky narostl výběr tohoto ovoce ve všech evropských supermarketech. Nové odrůdy jablka jako Pink Lady nyní soutěží o popularitu s klasickými odrůdami jako např. Golden Delicious a Granny Smith.

Výběr

Vybírejte světlé, pevné a sladce vonící jablka bez oděrů a vrásek.

Příprava

Aby nedocházelo k měknutí jablka v důsledku tepla, vždy jej skladujte na chladném místě. Hnědnutí jablka zabráníte tím, že jeho povrch potřete trochou citronové šťávy. Jablka oloupejte nožem nebo loupátkem na brambory, jádřinec odstraňte. Pokud chcete jablíčka zmrazit, nakrájejte je na plátky nebo kusy. Zmrazte na plechu a zmražené kousky jablka naskládejte do sáčku zpět do mrazáku.

Použití

Křupavé dezertní jablíčka se velice dobře vaří. Pokud se jablíčku vydlabe jádřinec, jablko velmi dobře poslouží jako "obal” na slavnostní dezertní omáčky jako např. brusinky. Jablka mohou být nakrájena na kusy nebo plátky, nebo použita jako pyré do piškotového těsta. Můžete je také nastrouhat do salátů nebo na ranní müsli. Jablíčkové pyré vám může posloužit také jako náplň do palačinek či jako ingredience do populárního "smoothie”. Uvařené jablíčka mají ostřejší chuť a hodí se jak do omáček, tak do koláčů a pokrmů zapečených v těstě.

Nutriční hodnoty

Jablko obsahuje v 100 g cca 46 kalorií, dále vlákninu, draslík a jiné minerály, vitamíny A a C.

Podívejte se na video

Zobrazit více informací ▼
 

Jahody

Římané jako první vypěstovali jahody. Pro širokou konzumaci se ale začaly používat až v pozdním středověku, kdy byly pěstovány převážně mnichy. Zahradní jahody, které jsou v současnosti konzumovány, vznikly křížením několika druhů jahod. Některé z nich byly do Evropy přivezeny až francouzskými korzáry v 17. století po objevení Ameriky.

Výběr

Vybírejte jasně červené jahody, které vypadají čerstvě. Pokud kupujete jahody ve vaničce, vždy zkontrolujte spodek balení, zda nejsou jahody pomačkané či jinak poškozené. Pokud ano velice brzy zplesniví. Pokud zakoupíte jahody a plíseň najdete, rychle plesnivé plody oddělejte od ostatních, jinak se zbytek jahod rychle. Skladujte max. 24 hodin v ledničce před konzumací.

Příprava

Jahody perte a stopku odstraňte až před samotnou přípravou nebo konzumací. Jinak ztratíte část chuti samotných jahod.

Použití

Tradičně se v moha zemích jahody podávají se šlehačkou, ale výtečně chutnají také se zmrzlinou a tvarohem. Hodí se dobře do ovocných salátů, koláčů, buchet a do dortů. Nezapomeňte na jahody při snídani, kdy se obzvlášť hodí k cereálním lupínkům nebo müsli.

Nutriční hodnoty

Jahody obsahují 26 kalorií ve 100 g, navíc velké množství vitamínu C, B, vlákniny a draslíku.

Podívejte se na video

Zobrazit více informací ▼
 

Kaki

Kaki má svůj původ v údolí Sharon v Izraeli odkud dostalo svůj anglický název "Sharon Fruit”. U nás se mu říká také sharonské ovoce, korejské mango, medové jablko nebo čínská švestka.

Výběr

Kaki vypadá jako velké oranžové rajče ale má široký, hnědý kalich. Kaki můžete konzumovat tvrdá nebo měkký, hnědé fleky na povrchu nejsou známkou závady.

Příprava

I když je slupka kaki jedlá, dá se jednoduše odstranit škrabkou na brambory. Pokud dužinu rozkrojíte horizontálně, vykrojíte na ovoci hvězdu, která se dá použít jako ozdoba na ovocné saláty. Kaki můžete skladovat v ledničce a vydrží tak 4-5 dnů. Kaki se dá zamrazit vcelku nebo nakrájené.

Použití

Hodí se jako doprovod k moučníku "pavlova”, do ovocných salátů nebo koláčů. Plátky můžete povařit v lehkém sirupu.

Nutriční hodnoty

Kaki obsahuje 77 kalorií v 100g v syrovém stavu a poskytuje polovinu denní dávky vitamínu A a trochu vitamínu C.

Podívejte se na video

Zobrazit více informací ▼
 

Kiwi

Semínka Kiwi byla dovezena z Číny na Nový Zéland, kde se toto ovoce stalo národním symbolem. Bylo pojmenováno po domorodém ptáku, díky jeho tmavě hnědému chlupatému peří. Kiwi bylo do západní Evropy dovezeno v roce 1953 a dnes již není považováno za exotické ovoce. Stalo se tak populárním, že se pěstuje v mnoha evropských zemích.

Výběr

Vhodná doba ke konzumaci tohoto ovoce je, pokud je kiwi při stisknutí lehce měkké. Nekupujte kiwi přezrálé nebo poškozené.

Příprava

Pokud chcete nechat kiwi dozrát, dejte jej do papírového sáčku společně s jablkem nebo banánem a skladujte do doby, než kiwi dozraje. Kiwi vydrží pár dnů od nákupu, pokud bude skladováno na chladném a tmavém místě. Kiwi se může připravit předem, jelikož neztratí barvu. Dejte si pozor, abyste během přípravy nerozdrtily semínka, jelikož mají hořkou chuť. Při přípravě želatiny musíte použít tvrdidlo, protože kiwi obsahuje enzym, který zabraňuje želatině v tvrdnutí.

Použití

Na plátky nakrájené nebo mixované. Pokud je kiwi položeno na plátek masa asi 1 hodinu před vařením, zjemní jeho chuť. Kiwi je vhodné také jako náplň do ovocných koláčů a zákusků či na sorbé. Je též vhodné k masu a drůbeži a jako "chladící” příloha k ostrým indickým kari pokrmům.

Nutriční hodnoty

Kiwi obsahuje cca 50 kalorií ve 100 g. Jeden kus Vám dodá potřebnou denní dávku vitamínu C. Dále obsahuje vápník a draslík.

Podívejte se na video

Zobrazit více informací ▼
 

Kokos

Kokosová palma je obyvateli v tropech a subtropech považována za "krále” rostlin. Roste 6 měsíců a dozrává 1 rok. Kokosová palma představuje finančně a komerčně největší sklizeň v tropech. Vlákno ze skořápky se používá běžně na výrobu lan a rohoží.

Výběr

Potřesením kokosu se přesvědčte, zda je uvnitř mléko. Vyhněte se kokosu bez tekutiny a takovému, který má plíseň na skořápce. Skořápka by měla být suchá.

Příprava

Kokosy vydrží několik týdnů, ale jakmile je otevřete, musí se ihned zkonzumovat. Kokosová dužina se může vykrojit či nastrouhat. Takto nastrouhaný čerstvý kokos vydrží v ledničce až 2 týdny. Kokosové mléko vyrobíte tak, že do mixéru vylijete mléko z kokosu a přidáte dvě odměrky mléka a vody a mixujete, dokud se nevytvoří mléko.

Použití

Východní kuchyně hojně používá kokos a kokosové mléko v drůbežích a rybích pokrmech. Indická, Thajská a Indonéská kuchyně zase používá kokosové mléko na zahuštění a ochucení. V Malajsii se používá při výrobě sušenek, dortů, toffee, ovocných salátů a pečených jablek. V Americe a v Karibiku kokos najdeme u receptů rýžového pudinku a polévek.

Nutriční hodnoty

Kokos obsahuje 320 kalorií v 100 g. Je bohatý na tuky a železo, obsahuje málo vitamínů.

Podívejte se na video

Zobrazit více informací ▼
 

Limetky

Název je odvozen od arabského slova "limah” a znamená "citrusové ovoce”. Limetky byly poprvé objeveny v severovýchodní Indii a v severní Malajsii a poté obchodníky přivezeny do Evropy a do Nového Světa. Je to nejvíce odolné citrusové ovoce. Limetková šťáva obsahuje velké množství vitamínu C. Dříve se podávaly námořníkům jako prevence kurdějí. Vojákům se přidávala do alkoholu, aby zjemnila jeho hořkou pachuť.

Výběr

Tak jako jiné citrusy vybírejte ovoce které je pevné a zářivé jelikož i chuť šťávy bude lepší. Kúra limetky je tenčí než u citrónů proto s limetkami zacházejte opatrně.

Příprava

Limetky můžete používat stejně jako citróny nebo jako alternativu citrónů. Jelikož chuť limetky je silnější používejte pouze 2/3 množství citrónu. Limetky v ledničce vydrží až 8 týdnů. Všechny limetky dozrají do žluta, ale jejich vnitřek vždy zůstane zelený. Při odšťavňování vždy limetku jemně ohřejte a pevně uválejte na stole, tímto dostanete z ovoce maximální množství šťávy.

Použití

Limetky pozvednou chuť tropického ovoce jako avokádo či meloun. Přidají osvěžující chuť k sorbé, želé, zavařeninám, ale i nápojům jako ledový čaj. Můžete též přidat do omáček a do pudinku. Limetková šťáva je výborná jako rybí marináda. V thajské kuchyni najdete limetky jako ingredience do polévek a ryb. Indické limetky se přidávají do dušených pokrmů a do zeleninových směsí jako např. čalamáda.

Nutriční hodnoty

Limetková šťáva obsahuje cca 7 kalorií v 100g, hodně vitamínu C a A.

Podívejte se na video

Zobrazit více informací ▼
 

Maliny

Maliny se v Evropě stali populárními kolem 17 století, a mají původ v Asii. Dnes je to domorodé ovoce v mnoha zemích Evropy. Sbírání malin je oblíbená prázdninová záliba mnoha Čechů.

Výběr

Vybírejte pevné plody, stejné barvy, a pokud kupujete maliny ve vaničce, zkontrolujte i ty, co jsou dole. Podívejte se, jestli maliny nejeví známky plísně. S malinami zacházejte velice opatrně, jsou vysoce náchylné na otlaky. Před jídlem je vždy opatrně opláchněte vodou.

Použití

Nejlépe se konzumují čerstvé samostatně nebo se zmrzlinou či jogurtem. Výborně se hodí do mnoha dezertů a to buď jako celé nebo rozmixované s broskví nebo hruškou. Nemusí se vařit jen dobře rozmixovat. Často se používají do omáček se zvěřinou a jinými masy. Používají se též do džemů a domácího vína.

Nutriční hodnoty

Maliny obsahují 25 kalorií ve 100 g a jsou dobrým zdrojem vitamínu C a A.

Podívejte se na video

Zobrazit více informací ▼
 

Mandarinky

Mandarinka je citrusový plod. Všechny druhy mandarinek (klementinky, sacumy) patří do skupiny jasně oranžových citrusových plodů s tenkou kůrou, která se dobře olupuje. Do Evropy byly dovezeny z Dálného Východu. Mandarinky se pěstují přes 3000 let a mají svůj původ v Číně.

Výběr

Pří koupi vybírejte mandarinky nepoškozené, beze skvrn a s jasnou barvou.

Příprava

Měkké mandarinky vydrží na dobře ventilovaném místě 3-4 dny. Pokud je budete skladovat příliš dlouho, mandarinky budou vysušené, bez šťávy. Kúra z mandarinek se může usušit a použít na ochucení cukru při pečení.

Použití

Mandarinky chutnají nejlépe sami o sobě. Kousky mandarinek se mohou polít horkou čokoládou nebo karamelem. Jsou také vhodné do ovocných salátů, čokoládové mousse a chutnají výtečně také jako džem nebo marmeláda.

Nutriční hodnoty

Mandarinky obsahují asi 35 kalorií ve 100 g, dále pak vitamín C a A, draslík, vápník a vlákninu.

Podívejte se na video

Zobrazit více informací ▼
 

Mango

Historie manga je dlouhá okolo 6000 let a toto ovoce je úzce spojeno s hinduistickým náboženstvím. Mango je považováno za nejlahodnější tropické ovoce. Má jedinečnou chuť podobnou mixu melounu a broskve s nádechem zázvoru. Pravděpodobně pochází z East Indies (skupina ostrovů v Indickém a Tichém oceánu) a z Malajsie, ale nyní se pěstuje ve všech tropických regionech. Do Evropy je dovážen z Karibiku, Afriky, Jižní Ameriky, Jižní Afriky a Indie. Nejpopulárnější jsou odrůdy Haydon a Tommy Atkins.

Výběr

Mango je zralé, když začne jemně měknout. Pokud koupíte mango ještě nezralé, skladujte ho v teplém prostředí, což urychlí dozrávací proces. Mango se může v ledničce skladovat jen krátkou dobu.

Příprava

Šťavnatá dužina manga pevně drží u pecky manga. Pecku nejlépe vyjmete tak, že mango nakrojíte na jedné straně, co nejblíže k pecce a to stejné provedete i na druhé straně. Nejrychlejší způsob, jak mango nakrájet na kostky je, nakrojit ho v půlce, ale ne až na slupku, potom obrátit a kostky vyloupat.

Použití

Mango je lahodné čerstvé samo o sobě, ale výborně se hodí do salátů, omáček a džemů. Mango se servíruje s parmskou šunkou nebo jako pyré do zmrzlin, jogurtů a pěn. Hodí se jako příloha ke studenému masu, karí a do čutní.

Nutriční hodnoty

Mango obsahuje 59 kalorií v 100 g a je vynikajícím zdrojem vitamínu A a C.

Podívejte se na video

Zobrazit více informací ▼
 

Meloun

Melouny patří do čeledi tykvovitých. Byly pěstovány již ve starověkém Egyptě a do Evropy byly dovezeny během renesance. Vodní meloun pochází z Afriky a byl zobrazen již ve starém egyptském umění a v sanskrtské literatuře.

Výběr

Ananasový meloun – včetně odrůd Charentais a Ogen je u stonku měkčí a voní, když je zralý. Galia meloun pocházející z Asie, je nezaměnitelný svojí slupkou, která je rozpraskaná jako kůra stromu. Barva slupky se při zrání mění od zelené do zlatožluté. „Otestovat" vodní meloun není jednoduché, ale při klepání by měl znít dutě. Pokud kupujete již nakrájený vodní meloun, vybírejte zářivě červený s černými lesklými peckami.

Příprava

Kromě melounu medového by měl být meloun zkonzumován v den nákupu nebo velice brzy po nákupu. Pokud potřebuje meloun dozrát, zabalte jej např. do osušky a skladujte při pokojové teplotě. Servírujte vychlazený, ale nedávejte jej do mrazáku. Pokud skladujete již nakrojený meloun v ledničce, vždy jej pečlivě zabalte, jelikož pach melounu "nakazí” jiné potraviny.

Použití

Nedozrálý meloun je možné marinovat v sirupu nebo v jiné ochucovací tekutině. Meloun servírujte vždy vychlazený, protože to zintenzivní jeho chuť. Hodí se např. jako předkrm s parmskou šunkou, uzeným masem nebo rybou. Meloun je vynikající do sorbetu a nebo do ovocných salátů. Semínka z melounů (kromě melounu vodního) se mohou opéct a jíst jako snack.

Nutriční hodnoty

Vodní meloun obsahuje cca 21 kalorií ve 100 g. Dále obsahuje 90 % vody. Jiné melouny obsahují ve 100 g cca 20–25 kalorií a vitamíny A, B a C.

Podívejte se na video

Zobrazit více informací ▼
 

Meruňky

Meruňky se začaly pěstovat v Číně asi před 4000 lety. Pěstování se posléze přesunulo na střední východ. Alexander Veliký nazval meruňky "arménské švestky”. Původ názvu pochází pravděpodobně od arménského slova "barocq”, které v latině znamená "ovoce, které rychle dozrává”. Arabové přivezli meruňky do středomoří, především do jižního Španělska, kde dodnes tvoří významnou část produkovaného ovoce.

Výběr

Vybírejte pouze meruňky, které vypadají čerstvě a jsou bez hnědých oděrů nebo bez promáčknutí. Meruňka by také neměla mít náznak zelené barvy. Meruňky spotřebujte maximálně do dvou dnů od nákupu.

Příprava

Tvrdé ovoce dozraje do plné chuti v pokojové teplotě během jednoho až dvou dnů. Pokud chcete meruňky zamrazit, odstraňte slupku tím, že na 30 vteřin ponoříte ovoce do vařící vody a ihned potom do vody studené. Meruňky můžete zmrazit nebo uvařit celé či jako pyré.

Použití

Zralé meruňky poslouží jako excelentní dezertní ovoce, dobře se kombinují se smetanovým sýrem nebo se dají použít jako meruňkový kompot. Meruňky druhé jakosti se dobře vaří v sirupu, nebo jako pyré či jako ozdoba na sýrovém dortu nebo na ovocném koláči. Nesmíme také zapomenout na starý dobrý meruňkový džem.

Nutriční hodnoty

Meruňky obsahují 28 kalorií v 100 g ovoce. Jsou dobrým zdrojem vitamínu A a minerálů.

Podívejte se na video

Zobrazit více informací ▼
 

Papaya

Papaya je ovoce původem z Ameriky, ale dnes se pěstuje v tropech a subtropech po celém světě. Samotná rostlina roste velice rychle, strom rodí plody již po roce od zasazení. Australští domorodci používají papayu jako afrodiziakum. Samotné syrové ovoce má vynikající travící ůčinky.

Výběr

Vyberte Papayu která je naměklá a má zelenou, oranžovou až žlutou barvu. Skvrny jsou normální, ale extrémně měkké části znamenají otluky.

Příprava

Pokud chcete nechat Papayu dozrát, skladujte ji v kuchyni v zásuvce při pokojové teplotě na několik dnů. Při přípravě rozkrojte ovoce podélně, odstraňte černá semínka a nakrájejte nebo nakostkujte dle vašeho přání. Tak jako Kiwi, papaya nemění barvu a může se připravit předem. Na přípravu pyré, oloupejte, odstraňte semínka a přidejte trochu citronové šťávy.

Použití

Toto ovoce může být konzumováno buď jako ovoce nebo jako zelenina, stačí posypat citronovou nebo limetkovou šťávou nebo cukrem. Může být nakrájeno do salátů a hodí se jako základ do sorbé a zmrzliny. Z papaye můžete vyrobit čatní a džem. Semínka mohou být díky své hořčicové chuti rozmělněny jako dresink na salát. Nedozrálá papaya může být zavařena s hřebíčkem.

Nutriční hodnoty

Papaya obsahuje 39 kalorií v 100 g. Je dobrým zdrojem vitamínu A a obsahuje více vitamínu C než pomeranče.

Podívejte se na video

Zobrazit více informací ▼
 

Pomeranče

Pomeranče mají původ na Dálném Východě před asi 3000 lety. Ve středověku se pěstovaly ve Středomoří, kam je dovezli obchodníci. Pomeranče se staly symbolem bohatství, čím více pomerančů se používalo v jídle, tím byla osoba zámožnější. Anglické slovo pro pomeranče "oranges” bylo převzalo z názvu francouzského města "Orange”, v jehož okolí se ve Středověku pěstovalo velké množství tohoto ovoce. Indické jméno pro pomeranče je "narayan”, což znamená "vůně uvnitř”.

Výběr

Vybírejte zdravě vypadající, nepoškozené ovoce s jasnou barvou. Těžký plod znamená, že uvnitř najdete hodně šťávy.

Příprava

Pokud chcete pomeranč rozdělit na více dílů, dejte jej na 1-2 hodiny před přípravou do mrazáku. Dužina ztvrdne a bude se lépe rozdělovat. Pokud budete pomeranče odšťavnovat, polijte je horkou vodou a 5 minut před odšťavňováním nechte odstát. Pomeranče se hodí na dochucování i jako ozdoba. Kousky pomeranče se mohou použít na sirup nebo pocukrovat.

Použití

Pomeranče jsou velice všestranné a hodí se jak do sladkých, tak do slaných pokrmů. Džus z pomerančů se může přidat do salátových dresinků nebo do marinád. Kousky pomeranče se mohou přidávat do koláčů, zákusků a dortů. Džus a kúra z pomeranče se přidává do omáček Hollandaise a Maltese, které se tradičně servírují k chřestu. Hořké pomeranče (Sevilles) se hodí na přípravu ostřejší marmelády. Kůra a šťáva se může přidávat do slaných pokrmů např. ke kachně.

Nutriční hodnoty

Pomeranče obsahují 35 kalorií ve 100 g, také draslík, vitamíny A a C.

Podívejte se na video

Zobrazit více informací ▼
 

Rebarbora

Rebarbora je známa již 2000, ze zmínky v čínské knize o bylinkách a medicíně. Rebarbora byla pěstována Řeky a Římany, také v Indii, na Sibiři a v Mongolsku. Byla pěstována pro své léčivé účinky, ale také jako okrasná rostlina ve známé botanické zahradě v Padově v Itálii. I královna Victoria ráda konzumovala rebarboru. Přesto, že se jedná o jednu z nejstarších zelenin, je obecně považována za ovoce.

Výběr

Pokud hledáte kvalitu a chuť, vybírejte mladou rebarboru. Je růžová a má jemnou chuť. Při výběru se vyhněte rebarboře která má povadlý stonek a nebo vykazuje známky poškození a nebo se štěpí.

Příprava

Umyjte stonek a nakrájejte podélně na cca 2.5 cm. Oslaďte medem, cukrem nebo okořeňte.

Použití

Rebarbora je velice všestranná a může se použít při přípravě mnoha pokrmů. Od rebarbory s pudinkovým krémem (custard) přes rebarborovou buchtu a hodí se také jako namixovaná do jogurtu nebo pěny. Rebarbora se dá dobře zamrazit, může se také vařit. Přidává se do moučníků nebo jako ozdoba na pokrmy.

Nutriční hodnoty

Rebarbora obsahuje 6 kalorií ve 100 g v syrovém stavu, 45 kalorií pokud je uvařená. Obsahuje kalcium, železo a malé množství vitamínu C.

Podívejte se na video

Zobrazit více informací ▼
 

Švestky

Sazenice švestky dovezl do českých zemí Karel IV. z Francie. K tomuto původu se vztahuje moravský nářeční název „kadlátky" nebo „karlátka". Divoká švestka, ze které byly dnešní švestky vyšlechtěny pocházejí ze západní Asie a do Evropy byly poprvé dovezeny v době Římanů.

Výběr

Kupujte švestky čerstvé, baculaté a pevné na dotyk. Vyhýbejte se ovoci, které je tvrdé nebo poškozené.

Příprava

Čerstvé ovoce vydrží 2 – 3 dny v chladném místě. Pokud potřebujete ovoce odpeckovat, vždy krájejte podélně.

Použití

Švestky se výtečně hodí na džem, do čatní a slaných i sladkých omáček. Mohou být uvařeny nebo podušeny. Švestky lze použít jako náplň do buchet a koláčů. Na Moravě se švestky používají na výrobu slivovice.

Nutriční hodnoty

Švestky obsahují 38 kalorií v 100 g.Dále obsahují draslík, železo a vitamín A.

Podívejte se na video

Zobrazit více informací ▼
 

Třešně

Třešně se pěstovaly již v Egyptě v letech okolo 600–700 před naším letopočtem. Během středověku bylo u francouzského Krále Karla V. pěstování třešní velice populární. Karel V. nechal v královské zahradě zasadit přes 1000 stromů. V 15. a 16. století se třešně používali také k lékařským účelům.

Výběr

Třešně by měly být skladovány suché a neměli by být rozštěpené nebo otlučené. Vybírejte třešně velké a lesklé.

Příprava

Skladujte nejlépe v igelitovém sáčku s dírkami maximálně 1-2 dny. Pokud sáček nebude mít dírky, třešně se zapaří a zkazí.

Použití

Třešně se nejlépe konzumují čerstvé a hodí se do ovocných salátů či jako kompot. Třešně jsou důležitou součástí jídelníčku. Při výrobě marmelády by měly být odstraněny pecky.

Nutriční hodnoty

Třešně obsahují 47 kalorií v 100 g . Dále obsahují minerály a vitamín A.

Podívejte se na video

Zobrazit více informací ▼
 

Návody a informace na této webové stránce nemají nahrazovat rady a pokyny kvalifikovaného praktického lékaře, odborného lékaře nebo dietologa. Vždy konzultujte Vašeho praktického lékaře před tím, než se budete řídit doporučeními publikovanými na tomto webu. Total Produce nemá zodpovědnost za pochybení při nevhodné aplikaci těchto doporučení.

© Top Fruit 2013. All rights reserved. | HORTIM International, spol. s.r.o. | Realizace Espiral.cz
HORTIM International, spol. s r. o., Kšírova 242, 619 00 Brno, Česká republika | +420 543 522 222 | info@hortim.cz | www.hortim.cz