Ovoce a zelenina jsou velmi důležité pro dospělé i děti.

Takže čím dříve si celá rodina osvojí zdravé stravovací návyky, tím lépe. Kupříkladu, onemocnění srdce se začínají rozvíjet již v dětství. Tím, že své děti naučíme pravidelně konzumovat hodně ovoce a zeleniny, jim dáváme skvělý start do života.

 

Zde nabízíme několik tipů, jak zvýšit množství konzumace ovoce a zeleniny v rodině.
Nabízejte dětem možnost zdravé stravy,
ale nechte je samy rozhodnout, kolik jí snědí. Nikdy není dobré nutit děti jíst.
Chuťové preference se mění v čase -
pokud dítěti ze začátku něco nechutná, chvíli počkejte, než mu to nabídnete znova. Zapojte však vytrvalost a trpělivost. Neustále je nabádejte, aby alespoň ochutnaly.
Snažte se, aby ovoce/zelenina byla stále k mání -
mějte stále nachystanou mísu s ovocem na stole, aby si kdykoli mohly vzít, co samy chtějí.
Buďte pozitivní... nikdy nepoužívejte jídlo jako trest nebo odměnu,
např. "Jestli sníš tu brokolici, dostaneš sladkost"... naopak zkuste mluvit o brokolici, jakoby to byla sladkost sama... děti na to skočí.
Děti milují ovocné saláty...
nakrájejte různé druhy lákavého ovoce a zalijte trochou jablečné šťávy nebo jiným neslazeným džusem, který mají rády.
Podávejte povařené ovoce s nízkotučným jogurtem
nebo trochou zmrzliny coby zdravý dezert.
Nakrájejte ovoce pro své nejmenší...
prosté nakrájené ovoce na talíři obvykle u dětí podnítí chuť.
Když všechno ostatní selže, vždy můžete zeleninu alespoň zamaskovat -
rozmixovanou zeleninu můžeme přidat do bramborové kaše, nasekané kousky zeleniny jako mrkev, cibule, paprika a cuketa lze přidat do boloňských špaget nebo dušeného masa, a stejně tak můžeme připravit domácí zeleninové polévky v přijatelnější hladké konzistenci.
Zapojte děti při nakupování a přípravě jídel -
jistě pak budou ochotnější ochutnat plody své vlastní práce.
A konečně i vy sami jezte různé druhy ovoce a zeleniny,
čímž se stanete vzorem zdravého stravování pro celou rodinu. Zkuste přidat nějaký ten kousek zeleniny do vaší snídaně a kdykoli budete mít chuť na svačinku, ochutnejte něco z ovocné mísy.




Zatímco základní principy vyvážené stravy jsou stejné pro všechny ostatní věkové kategorie, u starších osob je nezbytné upravit stravu v závislosti na jejich zdravotním stavu a míře aktivity. Výběr zdravých potravin, tělesná aktivita a zvládání stresu, to vše pomáhá snižovat riziko onemocnění spojených s postupujícím věkem, jako jsou osteoporóza, cukrovka a srdeční choroby.

Tipy, jak konzumovat dostatek ovoce a zeleniny

  • Většina běžných druhů ovoce jako jsou jablka, hrušky, banány, pomeranče a cherry rajčátka nepotřebují být skladovány v lednici. Snažte se mít své ovoce a zeleninu vždy na dosah, například na stole či kuchyňské lince. Když přijde čas svačiny, není nic snazšího, než si vzít nějaké to ovoce nebo hrst cherry rajčátek. Současně se však snažte vyhýbat sladkostem.
  • Zmrazená zelenina je výživná a také snadno a rychle připravitelná. Můžete si vybrat pouze jeden druh zeleniny jako hrášek, mrkev, zelené fazolky a květák nebo vyzkoušejte některou ze směsí.
  • Předem nakrájená zelenina a ovoce je pohodlnou variantou, nicméně nespoléhejte na to, že vám vydrží dlouho. Ovoce se může začít kazit již jeden či dva dny po nakrájení, avšak některé druhy ovoce lze zakoupit ve zmraženém stavu či v konzervách a vydrží tak mnohem déle.
  • Pokud již vaše chuť k jídlu není ideální, zkuste pravidelné a malé porce jídla s většími výživnými svačinkami.
  • Čerstvě nakrájená zelenina namáčená do vaší oblíbené omáčky je naprosto vynikající variantou. Rozhodně mnohem výživnější než smažené hranolky! Snažte se vybírat si nízkotučné omáčky z hummusu, z rajčatové salsy nebo jogurtové omáčky.
  • Připravte si lahodný parfet z čerstvých nebo mražených bobulových plodů, vanilkového jogurtu a ořechů či müsli.
  • Čas od času si můžete dopřát jahody zalité čokoládou. Tmavá čokoláda totiž také obsahuje několik dalších antioxidantů!
  • Místo mléka a sušenek si připravte menší misku cereálií s vysokým obsahem vlákniny, nakrájeným banánem, kiwi či rozinkami.
  • Jeden salát tak může vydat za několik porcí ovoce a zeleniny. Začněte s trochou hlávkového salátu, přidejte nakrájená rajčata, jablka, hrušky, bobulové plody, celer, okurku, kapustu, syrové fazolové lusky, brokolici nebo květák. S tolika možnými kombinacemi můžete být váš salát každý den jiný.
  • Při přípravě sendviče nikdy nezapomeňte přidat list salátu, červenou cibuli nebo několik silnějších plátků rajčat pro doplnění proteinů, což jídlu dodá živiny navíc.

Zdravá strava napomáhá při léčbě i zotavování se z nemocí. Čas není možné vrátit zpět, nicméně zdravý přístup ke stravování dodává vašemu životu energii a delší zdraví. Denní konzumace celé řady zdravých jídel je základem správné výživy. Zde je několik informací, které ocení zejména postarší lidé.

Železo

Chudokrevnost se u starších osob vyskytuje často. Někdy je to důsledek špatného stravování. Často může být způsobena špatnou schopností těla vstřebávat železo, ztrátou krve nebo užíváním některých léků. Snažte se pravidelně jíst dostatečné porce červeného masa a dalších potravin jako zelená listová zelenina, například špenát, kapusta, zelí, obohacené cereálie, sušené ovoce a některé druhy luštěnin.

Vláknina

Starší lidé mohou trpět zácpou a střevními problémy, a to zejména v důsledku snížení hybnosti střev a nedostatku tělesné aktivity. Abyste tomu zabránili, zkuste jíst cereálie s vysokým obsahem vlákniny a dostatek ovoce a zeleniny.

Nadměrné množství syrových otrub není řešením. Jsou příliš velké a mohou narušovat vstřebávání dalších důležitých živin. Pijte hodně tekutin, také tím pomůžete svým střevům - přibližně osm středních sklenic denně.

Vstřebávání železa z nemasitých zdrojů může být posíleno konzumací šťáv bohatých na vitamín C či tím, že do jídelníčků zahrnete některé druhy zeleniny s obsahem vitamínu C, například červené, žluté a oranžové papriky.

 



Protein

Pokud se rozhodnete nejíst ryby, drůbež či jiné druhy masa, znamená to pro vás, že tělu musíte zajistit jiné zdroje proteinů, například vejce, fazole, mléko a sýr. Pokud jste se rozhodli vyloučit všechny živočišné potraviny, pak je důležité zkombinovat rostlinné potraviny tak, abyste měli dostatečný přísun všech nezbytných aminokyselin potřebných pro pevné zdraví. Je nezbytné konzumovat následující rostlinné potraviny:

  • Fazole a ostatní luštěniny - čočka, cizrna a fazole.
  • Sojové výrobky - sójové boby, tofu, sojové mléko, sojové jogurty, atd.
  • Cereálie a obilné potraviny - pšeničný a žitný chléb, různé pečivo, těstoviny, rýži atd.
  • Semínka - slunečnicová, sezamová a dýňová.
  • Ořechy - arašídy, vlašské ořechy, mandle atd.

Železo je důležité pro rozvoj zdravých červených krvinek, které po těle dopravují kyslík. Některé mladé ženy, zejména vegetariánky, trpí nedostatkem železa po ztrátě většího množství krve, například při silné menstruaci, jelikož často zapomínají tělu dodat železo pomocí vhodných potravin.

Mezi příznaky anémie z nedostatku železa patří únava, ztráta chuti k jídlu, podrážděnost, bledost a celková vyčerpanost.

Jezte potraviny s obsahem železa

  • Celozrnný chléb
  • Obohacené snídaňové cereálie
  • Zelená zelenina
  • Vajíčka
  • Dýňová semínka
  • Sušené fíky a švestky
  • Celozrnné obilniny jako merlík a proso
  • Ořechy a nutriční kvasnice

Tím, že k jídlu s bezmasým zdrojem železa přidáte vitamín C (např. pomeranč nebo sklenice pomerančové šťávy) zvýšíte množství absorbovaného železa až trojnásobně.

Vitamin C

Přítomnost vitamínu C ve vegetariánské stravě může podporovat vstřebávání železa nevázaného na hemoglobin.

Vitamin C se nachází v čerstvém ovoci a zelenině, zejména v:

  • Citrusových plodech
  • Rajčatech
  • Kiwi
  • Mangu
  • Broskvích
  • Bobulovém ovoci

Tudíž je dobrý nápad osvojit si návyk po každém jídle vypít skleničku čerstvé ovocné nebo rajčatové šťávy či si dát kousek celého ovoce.

Vitamin B 12

Vitamín B12 hraje důležitou roli ve složitém procesu dělení buněk v těle. Je obzvláště důležitý v souvislosti s kyselinou listovou a železem při tvorbě červených krvinek. Také se podílí na tvorbě ochranného obalu, myelinu, který obklopuje všechna nervová vlákna.

Vitamin B12 se v malém množství vyskytuje ve všech živočišných tkáních, avšak není přítomen v potravinách rostlinného původu. Tělo ho vyžaduje pouze nepatrné množství a většina vegetariánů ho obvykle získá z vajec, mléka a mléčných výrobků. Nicméně, vegani, kteří naprosto ignorují veškeré potraviny živočišného původu (včetně mléčných výrobků), mohou trpět nedostatkem. Pokud je toto váš případ, je vhodné konzumovat vhodný doplněk stravy pro nastolení odpovídajícího příjmu vitamínu.

 

Návody a informace na této webové stránce nemají nahrazovat rady a pokyny kvalifikovaného praktického lékaře, odborného lékaře nebo dietologa. Vždy konzultujte Vašeho praktického lékaře před tím, než se budete řídit doporučeními publikovanými na tomto webu. Total Produce nemá zodpovědnost za pochybení při nevhodné aplikaci těchto doporučení.

© Top Fruit 2013. All rights reserved. | HORTIM International, spol. s.r.o. | Realizace Espiral.cz
HORTIM International, spol. s r. o., Kšírova 242, 619 00 Brno, Česká republika | +420 543 522 222 | info@hortim.cz | www.hortim.cz